Mit – Tamponsko ludilo

 Mit - Tamponsko ludilo

Sljedeći biološki mit, danas mnogo prošireniji jer liječnici i farmaceutske tvrtke na njemu mogu mnogo zaraditi, jest da žene tijekom onih dana postaju nesposobne ili emocionalno nestabilne. Znate već, PMS. Taj je pojam tako neodređen da prema postojećim definicijama od njega pati i većina muškaraca. Možda je toliko preuveličan da više nema nikakve veze sa stvarnošću.

Tijekom Drugoga svjetskog rata, kada su mnogi Amerikanci otišli u rat, žene su radile u industriji. Proizvodile su zrakoplove, tenkove, brodove i puške u količinama većim nego ikad prije. Tek kad su se muškarci vratili iz rata i kada su im trebala stara radna mjesta, mit o takozvanoj ženskoj emocionalnoj nestabilnosti ponovno je podigao glavu. Odgovarao je potrebi društva da vrati žene kući i oslobodi radna mjesta.

PMS je tako negativna koncepcija i zato što pojačava uvjerenje da su žene kao vrsta nestabilnije od muškaraca. Jednako nestabilne – da; nestabilnije – ne. Mjesečnica možda nije ugodna, ali ne čini ženu emocionalno nestabilnom osim ako je već ionako prilično depresivna ili krhka, a većina to nije. (Približno 3 posto žena su emocionalno nestabilne – isti postotak kao i u muškaraca.) Iako muškarci nemaju mjesečnicu, barem ne službeno, raspoloženje nam se mijenja isti broj puta mjesečno kao i ženama.

Budimo iskreni. Ostajete li navečer kod kuće jer se bojite napada podivljalih, iracionalnih žena koje pate od predmenstrualnog sindroma? Vjerojatno ne. Navečer ostajemo kod kuće jer se bojimo ponašanja muškaraca.