Muževnost i ženstvenost

 Muževnost i ženstvenost

Muževnost i ženstvenost pojmovi su koji su posve smisleni dok ih ne pokušate definirati.

Primjerice, u Americi se smatra da je muževno biti grub i otporan, a ženstveno biti krhka i pružati podršku. No to ne vrijedi u dječjim vrtićima koji zahtijevaju da djevojčice nose istu odjeću kao dječaci. Kad se oslobode čipkastih haljinica, djevojčice postanu jednako nestašne i otporne kao dječaci. Isto tako, da dječaci moraju nositi haljinice koje moraju ostati čiste, vjerojatno bi se drukčije ponašali.

Jednako su začudni oni muževni muškarci koji postanu vrlo nježni i majčinski raspoloženi kada je vrijeme da nahrane dijete. Presuše li im muški hormoni u vrijeme večere? Promijeni li im mozak oblik? A ako mislite da su žene manje agresivne ili toplije, pokušajte razgovarati s bilo kojom skupinom odvjetnica, direktorica reklamnih agencija ili žena s estrade.

Premda hormoni mogu donekle utjecati na muško odnosno žensko ponašanje, ono što o našoj spolnoj ulozi naučimo od društva nedvojbeno je važnije u oblikovanju našeg ponašanja. Zato je teško govoriti o definiciji ženstvenosti ili muževnosti ukoliko ne znamo o kojoj zemlji, kulturi i godini govorimo.