Orgazam a la Rolling Stone, cca 1966.-1977.

 Orgazam a la Rolling Stone, cca 1966.-1977.

Za mlade ljude potkraj šezdesetih i sedamdesetih godina postojale su najmanje tri vrste seksualnog iskustva.

Prva vrsta bila je vlastoručno masturbiranje. Ono je pružalo snažan užitak nakon kojega su se osjećali opušteno i smireno. Za njega se nije trebalo truditi ni razvijati vještinu komuniciranja.

Druga vrsta iskustva bila je bolja. Mnogo bolja. Dogodila bi se onda kada bi vam se posrećilo da imate dragu ili dragog. Događala se kad bi vam se susreli pogledi, kada ste se držali za ruke, kad su vam se dotaknule usnice i kada ste razgovarali telefonom. Kod druge vrste iskustva osjetili biste kako vam u utrobi lepršaju leptiri. Zbog toga ste bili sretni što ste živi. Srce vam je bilo ispunjeno i iskustvo samo što vas nije oborilo s nogu.

Treća vrsta iskustva bila je ono što se događalo kada bi druga vrsta počela obuhvaćati spolni odnos. Ono što bi se dogodilo kada ste išli do kraja. Je li se treća vrsta iskustva smatrala neupitno najboljom? Ne uvijek. Katkad bi završila gotovo prije nego što je počela i obično nije bila tako zabavna kao igranje nogometa u blatu ili kršenje mjesnih propisa i zakona. Nikad vam nije pružala jednostavan umirujući užitak koji biste doživjeli u ljetnu noć, glave položene u krilo bliske prijateljice, gledajući njezino mjesečinom obasjano lice na pozadini neba posutog milijunima zvijezda. Ali, seks je bio napredak i pomagao nam je da se oslobodimo nevinosti – kao da se to ionako ubrzo ne bi dogodilo samo od sebe.

Seks prije braka postao je prihvatljiv šezdesetih i sedamdesetih godina. Za mnoge je to bilo najbolje razdoblje. S nastankom kontracepcijske pilule imali su veću slobodu da rade ono što žele. Drugi čimbenici koji su utjecali na promjenu seksualne klime bili su invazija rock’n’roll grupa iz Britanije, uporaba LSD-a i drugih psihodeličnih droga, mediji, marihuana, minisuknja, pokret za emancipaciju žena i proturatni pokret.